Druiven plukken
Door: Kim en Maarten
Blijf op de hoogte en volg Kim en Maarten
29 September 2007 | Frankrijk, Salviac
Gisteravond zijn we terug gekomen van het druiven plukken. We zijn nu weer bij Nani en Alain voor een paar dagen.
Zondagavond zijn we naar de druivenboer gegaan, ongeveer een uur rijden vanaf hier. Nadat we busbus geinstalleerd hadden, hebben Maarten en ik lekker samen gegeten. Van de boer hadden we alvast een fles wijn uit 2000 gekregen, voor extra motivatie!
Maandagochtend maakten we eerst kennis met de andere plukkers, in totaal waren we met z`n zessen. Een klein groepje, omdat er dit jaar zo weinig druiven waren.
Ik had me voorgesteld dat druivenplukkers van die stoere, jonge mensen waren, maar dat was hier duidelijk niet het geval (behalve wij zelf dan): er waren drie vrouwen, fanatieke shag-rooksters met ongekamd haar en er was een man van rond de 50 met een bonk-bus (een 900 watt versterker en enorme speakers in zijn bus ingebouwd).
Samen liepen we naar het eerste veld (in totaal heeft de boer ongeveer 9 hectare aan druiven!), ieder kreeg een emmer en een schaar en zonder verdere uitleg gingen we aan de slag. Maarten en ik mochten steeds aan dezelfde rij plukken, tegenover elkaar. Met z`n zessen deden we telkens dus drie rijen tegelijk.
In principe is het heel eenvoudig werk. Het was alleen wel zwaar, in het begin moesten we dan ook echt even zoeken naar een goede houding om lekker te kunnen plukken. Wij plukten het liefst gehurkt, soms gingen we ook op de emmer zitten en als er weinig druiven hingen dan bukten we gewoon. De anderen bleven de hele tijd staan.
Om 12h hadden we steeds een uur pauze. We aten samen met de andere plukkers, ieder nam zelf zijn eten mee. Van de boer kregen we 1,5 liter wijn.
De eerste dag ging snel voorbij en die nacht hebben we heerlijk geslapen.
De tweede dag werden we wakker met ongelooflijk veel spierpijn! Niet alleen de gebruikelijke spierpijn in de rug waarvoor we al gewaarschuwd waren, maar ook in onze benen... niet normaal! Dat kwam natuurlijk omdat wij steeds hurkten en weer opstonden.
De derde dag nog steeds heel veel spierpijn, donderdag en vrijdag ging het eigenlijk best goed.
Naarmate de week vorderde leerden we de andere plukkers steeds beter kennen en werd het steeds gezelliger, we hebben heel veel gelachen samen. Vooral tijdens de pauze was het grappig.
De andere plukkers zeurden steeds over de 1,5 liter wijn (uit 2006, 13% alcohol)die we samen kregen, dat vonden ze duidelijk te weinig! Daarom besloten ze allerlei soorten zelfgestookte drank mee te nemen. Die verstopten ze steeds heel goed, zodat de boer die niet zou vinden. En de vrouw van de boer steeds maar vragen (na de pauze) of we niet te veel gedronken hadden. De boer vond het natuurlijk prachtig dat we zijn wijn zo lekker vonden. De laatste twee dagen kregen we dan ook 3 liter wijn en die gingen nog op ook.
De andere plukkers bedachten zelfs elke dag een nieuw codewoord om over drank te praten. Dan zeiden ze bijvoorbeeld dat ze zo lekker paella hadden gegeten als ze wilden zeggen dat ze lekker hadden gedronken. Echt net een stelletje pubers!
Vrijdag was de laatste pluk-dag. De anderen hadden allemaal lekkere dingen gemaakt voor de pauze, echt zo leuk! We hebben van een aantal dingen de recepten gekregen, het was heerlijk.
Donderdag was het trouwens heel erg koud, ik had de hele dag rode vingers van de kou.
Een paar keer hebben we ook regen gehad deze week. Voor het eerst hebben we binnen gegeten in de bus en zelfs het kacheltje aan gehad.
Het plukken was voor ons een hele ervaring. Het was heel vermoeiend, maar we zijn nu supertrots op onszelf! Het was heel gezellig en ook gewoon leuk om te doen, we hadden het zeker niet willen missen.
Dinsdag gaan we onze cheque ophalen.
Het vooruitzicht:
Tot en met woensdag blijen we bij Nani en Alain. Even lekker bijkomen van het werken en hier wat kleine klusjes doen.
Donderdagochtend willen we vertrekken naar Puylagorge. Daar zijn Nederlandse mensen bezig met het opzetten van een vakantieplek voor gezinnen met een gehandicapt kind. Om dat te kunnen realiseren hebben ze vrijwilligers nodig die hen daarbij helpen op allerlei gebieden. Op hun site kun je er eventueel meer over lezen: www.puylagorge.eu
Daar blijven we één of twee weken. Het ligt iets noordelijker, een uur of drie vier rijden vanaf hier.
Daarna gaan we misschien iets met noten doen. Ook in Frankrijk, redelijk in de buurt van hier. Dat hebben Nani en Alain voor ons geregeld. We weten nog niet wat dat werk inhoudt, dat is nog een beetje vaag. Rapen, pellen of ...? Dit weekend horen we daar meer over. Als het doorgaat is het vanaf 15 oktober.
Als de noten niet doorgaan of anders na de noten, willen we langzamerhand richting Spanje gaan.
We zijn het nog lang niet beu, het avontuur is pas net begonnen! Alles gaat erg goed en we genieten volop.
Veel liefs!
29 September 2007 - 16:31
Jellie!!:
Leuk om alles te lezen, te converseren via msn en zelfs jullie te zien en horen op t filmpje!!! Big smile op mijn gezicht hiervan! En natuurlijk van de foto en de verhalen van het plukteam hahahaha, prachtig!!
(K) -
29 September 2007 - 16:58
SBO-Frank:
Vet hoor jongens. Vind jullie echt superstoer. Jaloers...
x -
29 September 2007 - 17:18
Moniek:
ben blij om te horen dat alles goed gaat!! toch wel een heel avontuur zo! maar je leert de mensen ook goed kennen en op een heel andere manier haha,
veel succes daar! kijk uit naar jullie volgende bericht,
xx -
29 September 2007 - 18:18
Carin:
heej kim & maarten..
wat leuk om te horen dat alles goed gaat.. dit is (ja ik moet eerlijk zijn) het eerste berichtje dat ik lees.. heb het nogal druk gehad..maarten wat heb je in godsnaam met je haar gedaan:O dat is toch geen mode daar ofwel?
een heel leuk verhaal en een heel leuk filmpje.. ik wens jullie veel succes en ga vooral zo door!!
groetjes carin -
29 September 2007 - 19:29
Fam Kerkhof:
Hoi Kim &Maarten, wat fijn dat jullie het zo goed maken,leuke verhaaltjes iedere keer weer mooi om te lezen.Ook het filmpje is goed gelukt,geniet ervan samen en dat alles zo goed mag blijven verlopen als het tot nog toe heeft gedaan. Groetjes uit Nistelrode -
29 September 2007 - 19:53
Nathalie:
Leuk om te lezen allemaal. De foto's zijn ook geslaagd. Ik herinner mij ook dat toen ik druiven plukte erg onder de indruk was van de zonopgang tussen de druiventakken. Ik ben heen en weer naar Terschelling gegaan vandaag met een uitje van mijn werk. Het varen was prachtig, wij zijn met een oud zeeschip gegaan en tijdens het varen ook op een kleinere schip aan bord gegaan, een soort speedboat. Erg leuk. Ik voel nog de deining in mijn lijf.
Lieve groetjes, -
29 September 2007 - 20:15
Thijs En Loes:
Zo te lezen hebben jullie het super naar jullie zin! Wij zitten net in ons nieuwe appartementje, en hebben nog geen geluid op de computer, dus we hebben een "stomme" duiven-plukken-voor-dummies-film gezien van jullie.
Kus -
30 September 2007 - 18:44
Geer:
Dan is die post wel snel, maandag gestuurd dacht ik :-)
Geweldig dat plukken! Ze zijn wel slim met die codewoorden, hihi.. En ik zal aan jullie denken wanneer ik morgen wakker word (met veel SPIERPIJN). Dit weekend weer pieterpad gelopen, meer dan 75 km in de benen.
Kus! -
01 Oktober 2007 - 07:19
Ellen:
Hey Kim en Maarten!
Wat fijn om te lezen dat het allemaal zo goed gaat! Het klinkt echt als het Zwitser Leven ;-) Lunchen met heel het dorp enzo. Maar dus ook een weekje hard gewerkt, klinkt ook als een leuke ervaring. Ben benieuwd hoe het nu gaat lopen dan de komende weken.....
Ik ben gister teruggekomen uit Egypte, Padi gehaald, woehoe!
Kijk weer uit naar jullie volgende verhaaltje en natuurlijk de foto's!
Liefs Ellen -
01 Oktober 2007 - 19:46
Pierre:
hee ik laat ook maar weer eens wat horen. Ik heb afgelopen vrijdag mijn propedeuse in ontvangst genomen. Dus dat is al goed. verder ben ik nu eindelijk vriendjes geworden met poupou en vandaag kwam ze 2 keer op schoot zitten tijdens huiswerk maken en dat heeft ze nog nooit gedaan.
ik ben sinds vorige week een beetje aan het expirimenteren met meditatie, dit komt door een keuzevak dat ik op school heb. Het bevalt best aardig.
Jammer genoeg is de zomer vroeg afgelopen dit jaar en wordt het een lange winter want ik zit nu met 1 shirt, 1 truitje, 1 vest (dicht) en mijn badjas aan. het is echt verdomde koud en die kachel in de woonkamer is niet echt een aanwinst. ik heb nu 1 keer geprobeerd en nu nog (anderhalve week later) durf ik bijna de kamer niet in vanwege de lucht.
het alleen wonen bevalt me heel goed en het is altijd leuk als fien er is. onze herfst vakanties vallen na elkaar dus misschien blijft zij als ze vrij heeft een weekje hier wonen terwijl ik dan nog wel soms naar school moet.
ik ben sinds kort aan het bassen geslagen met je bas maarten. het gaat best aardig ik kan nu lekker muse spelen een aantal nummers en ik kloot verder ook gewoon wat aan en bedenk wat gekke rifs. misschien wil ik wel in een bandje spelen als ik goed genoeg ben. ik zie wel.
Ook met easy gaat het goed we hadden afgelopen vrijdag (ja na mijn P uitreiking) een vet optreden in Breda, ik speelde niet zo goed maar de rest van de avond was echt vet. vertel ik ooit nog wel in een wilde bui.
Ik beleef zowieso wel leuke dingen de laatste tijd, ik ga ook weer vaker uit enzo. is wel leuk.
ik ben trouwens blij dat jullie dat lavalampje hebben achter gelaten, ik zet hem steeds aan voor het slapen kan ik een soort van fantasie volle rust creeren.
verder gebeurd er vrij weinig hier in dordt.
nou veel plezier nog in de reis jullie horen nog wel van mij.
groeten van mij en Fien,
PS: we hebben binnenkort alweer een jaar. -
02 Oktober 2007 - 16:18
Fien:
Hee Kim&Maarten!
het ziet er allemaal heel leuk uit en klinkt allemaal super leuk!
bevalt het druiven plukken een beetje?
Leuk om een beetje te lezen wat julle allemaal doen!
heel veel plezier nog, fijne reis!
en doe de groeten aan Nani en Alain.
alles gaat goed met jullie huis en de poes..ze is heel lief!
Tot de volgende keer,
xxx
Fien -
05 Oktober 2007 - 17:31
Nathalie:
Kim en Maarten! Waar ben jij nu??
Ik hoop dat alles goed gaat in Puy La Gorge. Ik heb de site gekeken, leuk.
Lieve groetjes -
06 Oktober 2007 - 16:09
JannesenSuzannes:
Hallo Lieverds!!
Hoe is het daar, aan de andere kant van Europa?! Wat een geweldige site zeg! Jannes en ik lezen jullie verhalen met veel plezier! Ook al hele mooie foto's! Maar het klapstuk van de site vonden we vooral jullie filmpje! Het enthousiasme spatte er werkelijk van af! We moesten zo hard lachen! We hebben het meerdere keren afgespeeld! hihi! Op het moment zijn wij in Bulgarije, aan de Zwarte Zee. Ook wij genieten volop van al het moois in de wereld en van onze vrijheid! Ik moet er wel bij zeggen dat wij iets minder hard werken.. dat wel.. ;)
We denken aan jullie! Geniet!
Kussen, Jannes en Suzannes! -
12 Oktober 2007 - 16:38
Nathalie En Jan:
Maar waar zitten jullie nu eigenlijk en hoe gaat het allemaal ?????
Alle liefs, Jan